sobota, 6 grudnia 2014

Našy hovorki

Moja babul’a, taja, kotoraja rodiłasia v Orieškovi, a potom perejiêchała do diêda, muža svojoho, na Kojłovśkuju koloniju, tak mnie koliś howoryła:
„U Kojłuv skažut >>zabył<<, ale w Orieškovi >>zabuł<<. Bo jak v Orieškovi skažut >>zabył<<, to bude značyti >>kohoś zabił<<; a jak skażut >>zabił<<, to značyt na prykład hvozdia u stienu”.

Raznyje našy hovorki. U kotoruju viôśku ne pojiêdeš – zdajecce inakš hovorat.
Toj akaje, toj dziakaje, toj tverdo howoryt, to jak tverdo, to zarazki howorat, što Ukrainiec. Miahkich howork z akaniem i dziakaniem najbôlš na połunoč i u samoj Biełaruskoj hranicy.
I časom odny i z druhich pudsmivajutsia, a o tyje spud Narouki to tolki “robici”, “dzialici”, a tym spud Čeremchy to”kit” po dachowi chodit.
Ale vsie pojmucca;
i koli siadut za odnym stołom, jak u mene na prykład koliś udałosia u chati sobrati siemiju i z połunočy i z południa rehiona, tohdy ide pereriez usiech praktyčno hovorok, toj spud Sokołki skaže „rabić”, toj s pud Čeremchy skaže „kiń”, značyt kôń u środkovuj hovorci, a nie”kiń” štoś na podłohu, toj skaže „hete”, toj „siête” i vsie dohovoratsia biez problemu! Časom na prykład ide wymiena “a jak u Was na toje hovorat albo hovoryli”, “a jak toje nazyvali”? I tolki cikavo posłuchati i sobie zapamiatati, što je takije a takije raznicy, a vsie i tak odnoju połončeny doloju.

Ja, jak u peršum postovi napisała, posłuhujusia kodyfikacjiej sotvoriênoj na osnovi tak zvanuj środkovuj hovorki. Jak raz u takoj vyrosła, tak i mnie liêhko prysvoiti. Teperki tôlki pisati i hovoryti zostałoś. Tak što hovrtie – z bat’kami, z babul'ami i diêdami, miêž soboju – tverdo, miahko, jak u Was tam je. Pišytie – maili, piśma, notki do skliêpa, esemski (u telefonach je teperki bukv kolki choč, można do pudlaśkoho vybirati). Važno, štob toje robiti, movu pudtrymyvati i razvivati, to značyt – robiti toje, što našy bat’ki ne zrobili. A pro sioje bude šče u inšch tekstach.



Mapka howork uziata zo storonki "Howorymo po swojomu"  https://pl-pl.facebook.com/howorymoposwojomu



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz