środa, 11 maja 2016

sobota, 7 maja 2016

Na Velikdeń i ne tolki

Chrystos Voskresie!

Vstupili my v čas Svietłoji Siedmicy, što jasno značyt, što sviatočko ide v cełoj svojej krasie. Najvelikše z velikich, vesiołoje sviato, koli vsiudu kruhom buditsa vesna i my budimosia z povrotom do žyccia razom z jeju. A pohoda teperki na Pudlašy je takaja, što liêpšoji na sviato i ne vydumaješ, Tiem bolš, što zarazki i na Provody podamosia, i budem nesti vesiołoju novinu našym usobšym i žyvym, kotorych i na mohiłkach spotkajem. 
Na sviato maleńkim darym podarki, značyt - nesem vołočebne. 
Ja v sium rokovi maju na vołočebne štoś i dla Vas, a pered usim - dla Vašych ditiatok. 

Pomnite, koli ja narykała, što tak kiepśko z literaturaj dla dieti na našuj movi? Pokul velmi sioje nie mieniałoś, podumała ja sama krychy za sioje zabratisia. Bo, jak uže sami viedajete, pisanaja forma jazyka i to, što uže dieti mohut pryvykati do svojeji movy i učytisia jije čytajučy knihi, velmi podnimaje joho vahu i daje poniatije, što zapisana mova tak same realnaja, jak vsie druhije.

I pro takije knihi, knižki v zasadi, ja i podumała. Tolki pokul ne napisała i ne vydała svoich, bo, jak okazujecce, ne tak uže prosto pisati knižki dla dieti. O, vôny že je velmi trebujuščyje čytačy! Tak ja i podumała - budu daliej po-tichońku pracovała nad tymi knižočkami, a v miždučasi poprobuju zaniatisia tym, što uže je nam dostupne i dobre znakome, koli uže četverte i piatoje pokolenije vyrastajut v hranicach Pôlšy i vsiudu z sium spotykajucce.

Tak zabrałasia ja za perekład dobre znanych nam stiškuv Bechvy i Tuvima. I sioje Vam, a najbulš, Vašym ditiatkam, teperki predstavlaju i maju nadieju, što Vam spodobajecce. My z Nataškoju uže davno tak čytajem hetu klasyku. I, jak mnie zdajecce, vychodit sioje całkom dobre! Tak što zaprašaju - možete pobirati, drukovati, čytati do voli. A ja po tichońku budu daliêj zanimałasia tymi perekładami i dokidała ich siuda.


Probačte vsiakije pamyłki i nedoskonałosti - perekład to vsirumno zausiody interpretacja z odnuj movy na dryhuhuju.


A tut dla Vas link do nich:

Perekłady stiškuv - čast' 1.


Dobroji zabavy dla Vas i Vašych ditiatok!




Velikodni jajička pośle tradycyjnoho bitja v vykonaniu Nataški.
Tolkiw hołubcia ne zahrali - to uže v nastupnom rokovi :)


I "tuk-tuk!" nebjuščymisia jajcami :)

PS Spadaru Janovi Maksimjukovi spasibo za inspiracju, poradu i prošu prabačenija za to što zamołkła - dumała i dumała, i po-tichońku robiła što zadumała, ne vsio uspieła, a čas teče chučeńko :) 

niedziela, 1 maja 2016

Pascha!

Chrystos Voskresie,
Zo znahody najvelikšoho sviata žadaju Vam vsioho najliêpšoho, spokoja i tepła v siêrcach.
Vesieło sviatkujte. A v sium rokovi pobač sviata mnoho dobroho v kulturnych padziejau, v tôm festival "Tam po majovuj rosi" i 30-liêtije Tovarystva Muziej Małoj Baćkovščyny v Studzivodach. My vybirajemsia obizatielno, najbulš do Kuraševa, učastvovati v obradach obchoduv žyta i pospivati ohulki, rohulki i pohulati razom. Maju nadiêju, što i Viete budete!
https://www.facebook.com/studziwody/photos/a.337518282962575.69808.176556785725393/987752457939151/?type=3&theater

Da pabačennia!
A ja maju štoś dla Vas, što do Provoduv postarajusia vkinuti.
Zdorovoho sviatkovanija!